Κατηγορίες
artists

Μαρία Λούκα

Μαρία ΛούκαΗ τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Μαρία Λούκα έχει τη δική της δισκογραφία και στο βιογραφικό της πολλές αξιόλογες συνεργασίες με Έλληνες τραγουδοποιούς όπως οι Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Μαρκόπουλος, Ελένη Βιτάλη, Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Παπάζογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Χαρούλης, Νίκος Μαμαγκάκης, Μανώλης Λιδάκης, Γεράσιμος Ανδρεάτος κ.α.

Η Μαρία Λούκα γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο πιάνο και θεωρητικά, στο ωδείο Εθνικό Ωδείο του Ηρακλείου Κρήτης, και τις συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα λυρικού τραγουδιού με την κα Λίνα Τέντζερη και την κα Εύα Θανάση. Επίσης, παρακολούθησε μαθήματα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο ‘Θέατρο των Αλλαγών’ και χορό στο Λύκειο Ελληνίδων.

Το 2003 πραγματοποιεί Βαλκανική περιοδεία ως μέλος στην παράσταση ‘Αχαρνείς’ που ανέβασε ο Διονύσης Σαββόπουλος με τον Νίκο Παπάζογλου και επισκέφθηκε κάποια από τα μεγαλύτερα θέατρα όπως της Σλοβενίας, Τουρκίας, Ρουμανίας, Ιταλίας κ.α

Η πρώτη της δισκογραφική δουλειά ήταν το 2006 με το άλμπουμ ‘Καλημέρα’ στο οποίο συμμετείχε και ο Σωκράτης Μάλαμας και υπογράφει τα περισσότερα τραγούδια.

Συμμετείχε σε συναυλίες του Νίκου Μαμαγκάκη στο Μέγαρο Αθηνών παρουσιάζοντας σε επανεκτέλεση το ιστορικό πια ‘Κέντρο Διερχομένων΄ καθώς και τραγούδια από την τηλεοπτική σειρά ‘Λούφα και Παραλλαγή’.

Η Μαρία Λούκα συμμετείχε πέρα από τον πρώτο δίσκο του νέου τραγουδοποιού Νίκου Ζουρνή με τίτλο ‘Χιλιόμετρα’, με τα τραγούδια ‘Σκόνη Αστρική’ και ‘Θέλω να σου τραγουδήσω’ και στην δεύτερη του εργασία με τίτλο ‘Όλα τα χρώματα του Μπλε’ αλλά και στον live δίσκο του Παύλου Παυλίδη στο θέατρο ‘Απόλλων’ στη Σύρο, όπως και στον δίσκο του Φίλιππου Πλιάτσικα ‘Τα Κρυμμένα’.

Τον Νοέμβριο του 2009 εμφανίστηκε σε έναν από τους ιστορικότερους ροκ χώρους της Ελλάδας, το Κύτταρο, μαζί με τους Γ. Κούτρα, Α. Μιτζέλο και Γ. Νταγάκη. Έχει εκδόσει ακόμα 2 δίσκους (Ιστορίες, 10 Στιγμές) σε δικές της συνθέσεις και στίχους.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική κυρίως της Κρήτης και συνεργάζεται με διάφορους σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Σγουρός, ο Κωστής Αβυσσινός κ.ά. έχοντας στο πλευρό της ως βασικό συνεργάτη τον δεξιοτέχνη των πνευστών Γιώργο Ζαχαριουδάκη.

Πραγματοποιεί χοροστάσια με σκοπό την ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής και χορού σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, παράλληλα με τις συναυλίες που αφορούν στην έντεχνη δισκογραφία της.

Αφήστε μια απάντηση