Παρουσίαση Βιβλίων

Ελένη Σαμπάνη, Η σκόνη που βαραίνει τα ράφια μας

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018

Διαβάστε περισσότερα »

Το πρώιμο έργο το Βασίλη Τσιτσάνη

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018

Διαβάστε περισσότερα »

Ο Κατάδεσμος – Θωμάς Κοροβίνης

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016

Ο Κατάδεσμος - Θωμάς Κοροβίνης Πεζογράφημα
Θωμάς Κοροβίνης
Εκδόσεις Άγρα, 2016
90 σελ.
ISBN 978-960-505-222-5

Ως πότε θα μας δουλεύεις; Κάνεις και τον άνεργο, το διαλαλείς, «είμαι θύμα της κρίσης». Ποιάς κρίσης θύμα, βρε θύτη άκριτε; Που δεν είσαι και άνεργος. Άεργος είσαι και ήσουν μια ζωή, χαραμοφαγά. Μουνί κλαμένο! Ε, μουνί κλαμένο. Ξεχαρβαλωμένη καπότα, ψωλόμυαλε τενεκέ. Μαρτύρησα στα χέρια σου, αλητόπουστα. Και τί λες μέσα σου τώρα δα; «Και πού είσαι ακόμα!» θα λες. Αμ δε! Όχι! Δε θα σου περάσει, ζωντόβολο. Έφαγες πολλούς κι εμένα, τύραννε άσπλαχνε, μα θα το βρεις από μένα, θα το βρεις άσχημα, όχι απ’ το Θεό, απ’ τα χέρια μου, αναίμακτε δολοφόνε…
Διαβάστε περισσότερα »

Μανώλης Χιώτης – Ο μάγκας που έβαλε κολόνια στο τραγούδι

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

Μανώλης Χιώτης - Ο μάγκας που έβαλε κολόνια στο τραγούδιΤο να προσεγγίσεις σήμερα μία προσωπικότητα, έναν μουσικό, του βεληνεκούς του, σαράντα χρόνια μετά τον θάνατό του, είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, όταν στην ουσία δεν έχει γραφτεί τίποτα γι’ αυτόν, παρά λίγα σκόρπια πράγματα.

Συγγραφέας: Κασίτας Αντώνης

Έτος έκδοσης: 2009
Εκδότης: ΚΨΜ
Σελίδες: 214
Γλώσσα βιβλίου: ελληνικά
ISBN: 9789606750359
Διαστάσεις: 24 x 20 cm
Διαβάστε περισσότερα »

Βιβλίο – Η δισκογραφική καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη (1936-1983)

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Νίκου Ορδουλίδη - Η δισκογραφική καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη (1936-1983)Η δισκογραφική καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη (1936-1983) αποκαλύπτει πληροφορίες που δεν αφορούν μόνο την ίδια τη μουσική, αλλά και τις ποικίλες κοινωνιολογικές όψεις του ελληνικού πολιτισμού.

Η παρούσα, πρώτη ενδελεχής ανάλυση των μουσικών έργων του και του συνθετικού του ύφους πραγματεύεται σοβαρά και σημαίνοντα επιχειρήματα που αφορούν το έργο του και αποβλέπει στην καλύτερη κατανόηση των σύνθετων και από μακρού υφισταμένων ζητημάτων, τα οποία προβληματίζουν μουσικούς και μουσικολόγους, όπως η εξέλιξη της αρμονίας, ο ρόλος των τραγουδιστών, ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του μπουζουκιού και ούτω καθεξής. Συνεπώς, η πρωτότυπη συμβολή της παρούσας εργασίας συνίσταται στην ανάλυση του δισκογραφικού έργου του Βασίλη Τσιτσάνη που παρέχει το κλειδί για το ξεκλείδωμα πολλών ιστορικών, κοινωνικών και πολιτισμικών ζητημάτων, τα οποία αναφέρονται στο ρόλο που έπαιξε ο Τσιτσάνης στην εξέλιξη της ελληνικής λαϊκής μουσικής, του πρώτου αστικού μουσικού προϊόντος της σύγχρονης Ελλάδας.
Διαβάστε περισσότερα »

Του Κυρίου του η Φωνή

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Του Κυρίου του η Φωνή - Ηλίας Βολιότης ΚαπετανάκηςΙστορία της Δισκογραφίας
Ηλίας Βολιότης Καπετανάκης

Οι εκδόσεις Μετρονόμος παρουσιάζουν την καινούρια δουλειά του Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη. Μια πρωτότυπη ξενάγηση στον όμορφο κόσμο του γραμμοφώνου και των «παιδιών» του, που γέμισαν για δεκαετίες τα γλέντια, την ζωή μας, με αμέτρητες όμορφες μελωδίες.

Η μεγάλη περιπέτεια της παγκόσμιας, και ιδιαίτερα της ελληνικής δισκογραφίας με επίκεντρο το εργοστάσιο της COLUMBIA στην Ριζούπολη, που το γκρέμισαν, αντί να το κάνουν μουσείο. Ο ζωγράφος Γιώργος Καφενταράκης φιλοτέχνησε πίνακες ειδικά για το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου.
Διαβάστε περισσότερα »

Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009

Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας - ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Συγγραφέας: ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Εκδόσεις: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
– Χρονολογία Εκδοσης: 2008
– Σελίδες: 434
– ISBN: 978-960-19-0285-2

Ο φλογερός και νοσηρός έρωτας του Μάρκου για την πρώτη γυναίκα του Ζιγκοάλα, που συζούσε με τον παιδικό του φίλο και κουμπάρο τους, είναι η βασική, οδυνηρή πηγή έμπνευση του θεμελιωτή του ρεμπέτικου, στα χρόνια 1932-1940.

Το πάθος αυτό περνάει διάφορες φάσεις, κορυφώνεται τραγικά μέσα στη φθορά του και ξαναγεννιέται διαρκώς.
Διαβάστε περισσότερα »

Μούσα Πολύτροπος

Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008

Μούσα ΠολύτροποςΜελωδική και κοινωνική διαδρομή από το δημοτικό στο “ρεμπέτικο”
Παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη

Θα μιλήσει ο διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λέων Ναρ και ο συγγραφέας του βιβλίου. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ο Θωμάς Κοροβίνης σε χαρακτηριστικά άσματα του πολυεθνικού λαϊκού πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, σεφαραδίτικα, τούρκικα).

Οι εκδόσεις “Μετρονόμος” παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη «ΜΟΥΣΑ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ. Μελωδική και κοινωνική διαδρομή από το δημοτικό στο ρεμπέτικο», πιστεύοντας ότι πρόκειται για την πληρέστερη και γλαφυρότερη, τα τελευταία χρόνια, ιστορική έρευνα για την ελληνική λαϊκή μουσική μέχρι το 1955.
Διαβάστε περισσότερα »