Κατηγορίες
artists

Βασίλης Κασούρας

Βασίλης ΚασούραςΟ Βασίλης Κασούρας γεννήθηκε στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας στα τέλη του 1963, όπου και βίωσε τα παιδικά του χρόνια μέχρι και την τελευταία τάξη του Λυκείου.

Το 1980 έρχεται στη Θεσσαλονίκη όπου και σπουδάζει στα Κ.Α.Τ.Ε.Ε. και αποφοιτά από τη σχολή Τεχνολόγων Μηχανικών.

Η μεγάλη του αγάπη προς την Ελληνική λαϊκή μουσική σε όλα αυτά τα χρόνια τον φέρνει κοντά σε αξιόλογους μουσικούς στην αρχή ως μαθητευόμενο και στη συνέχεια και ως συνεργάτη.

Από τα 1985 εστιάζει τη μελέτη του στη γραπτή και προφορική μουσική παράδοση της Βόρειο Ανατολικής Μεσογείου με κυρίαρχο όργανο αναφοράς το Ούτι, το Πολίτικο Λαούτο και τον Ταμπουρά, αποκομίζοντας ακόμα περισσότερες γνώσεις από σημαντικούς δάσκαλους της περιοχής.

Στη διάρκεια της μακρόχρονης μουσικής του διαδρομής εμφανίζεται σαν σολίστ αλλά και σαν ερμηνευτής σε πολλά μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), όπου και συνεργάζεται με επιφανείς και καταξιωμένους μουσικούς και ερμηνευτές.

Ακόμα, διδάσκει σε ανώτερα και ανώτατα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, συγγράφει μουσικά βιβλία, συνθέτει μουσική, διευθύνει παραδοσιακές ορχήστρες, διευθύνει χορωδίες, επιμελείται και ενορχηστρώνει δισκογραφικές μουσικές παραγωγές.

Το 2006 του απονέμεται το Δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής μετά από σπουδή στη Βυζαντινή θεωρία και πράξη αποφοιτώντας από το «Αριστοκράτειο Ωδείο» Θεσσαλονίκης.

Η σημαντικότερη κατάθεση των τελευταίων χρόνων, όπως προαναφέραμε, είναι το συγγραφικό του έργο με γνωστικό αντικείμενο την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας. Έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής δύο βιβλία, τα οποία περιλαμβάνουν παραδοσιακά κομμάτια ρεπερτορίου και απευθύνονται σε μελετητές και εκτελεστές μουσικών οργάνων της λεπτής παραδοσιακής ορχήστρας, όπως είναι το ούτι, το βιολί, το πολίτικο λαούτο, ο ταμπουράς, η πολίτικη λύρα, το κανονάκι, η φλογέρα και άλλα, καθώς και ένα τρίτο βιβλίο μεθοδολογίας εκμάθησης του παραδοσιακού οργάνου «Ταμπουρά».

Επίσης σημαντική είναι και η κατάθεση της μουσικής του άποψης, μέσα από τις τέσσερις μέχρι τώρα μουσικές παραγωγές που κυκλοφορούν σε δίσκους ακτίνας (cd) και περιλαμβάνουν προσωπικές του μουσικές συνθέσεις και ερμηνείες, συνεργαζόμενος με καταξιωμένους μουσικούς εκτελεστές διεθνούς εμβέλειας και φήμης όπως και ερμηνευτές.

Αφήστε μια απάντηση