Κατηγορίες
artists

Ταπάκης Κυριάκος


Ταπάκης ΚυριάκοςΟ Κυριάκος Ταπάκης είναι Κυπριακής καταγωγής και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Το 1995 απεφοίτησε από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης και μπήκε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο διδάχτηκε ούτι από τους Αντώνη Απέργη, Ιωάννη Αρβανίτη, Βασίλη Τζωρτζίνη, Κατερίνα Παπαδοπούλου, ταμπουρά από τον Περικλή Παπαπετρόπουλο και τον Βασίλη Μπαραμπούτη, τζουρά και μπουζούκι από τον Κάρολο Κουκλάκη, δημοτική μουσική και τραγούδι από τη Θεοδώρα Βάρσου, Βυζαντινή μουσική από τον Ιωάννη Αρβανίτη και μακάμια από τον Μάριο Μαυροειδή. Παράλληλα απέκτησε και γνώσεις αρμονίας και γενικότερα ευρωπαϊκής μουσικής. Επίσης στο Πρότυπο Ωδείο Πειραιά, διδάχτηκε Βυζαντινή Μουσική και ταμπουρά από τον Γ. Χατζημιχελάκη και τζαζ κιθάρα για 3 χρόνια από το Βασίλη Ρακόπουλο. Συνέχισε βυζαντινή μουσική στο σύλλογο «Ρωμανός ο Μελωδός» με τον Παναγιώτη Νεοχωρίτη. Παρακολούθησε σεμινάρια στο Ισραήλ που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μishkenot sha’ nanim της Ιερουσαλήμ, στα οποία δίδασκαν ο Ross Daly και ο Necati Celik, με τον οποίο έκανε και ιδιαίτερα μαθήματα στο ούτι και στα σεμινάρια του «Εν χορδαίς» για το ούτι, του Ευρωπαϊκού προγράμματος Medi Musses, με τους Yordal Tokcan (Τουρκία), Simon Shaheen (Παλαιστίνη), Ara Dinkjian (Αρμενία), Charbel Rouhana (Λίβανος), ενώ πήρε μέρος και στη συναυλία της Ανοιχτής Σκηνής της συνάντησης.

Έχει διδάξει ταμπουρά στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης, ούτι στη μουσική σχολή της Σταυρούπολης «Τετρακτύς», μαζί με τον Ross Daly, στο σύλλογο «Ρωμανός ο Μελωδός» καθώς και στο ωδείο «Γαλαξίας» και συνεχίζει να διδάσκει ταμπουρά, ούτι και λαούτο στο ωδείο «Εν Χορδαις», λαούτο και ούτι στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία από το 2005.

Πολλές φορές τον προσκαλούν ως session μουσικό για να παίξει διάφορα άλλα έγχορδα εκτός του ουτιού και του σαζιού, όπως μπάσο, τζουμπούς, μπουζούκι, κιθάρα, τζουρά, μπαγλαμά, μαντολίνο, μαντόλα κ.ά. και ο συνεχιζόμενος πειραματισμός του με τα έγχορδα, τον ωθεί μέχρι σήμερα στη μελέτη της άταστης κιθάρας με πέννα ή ηλεκτρικό δοξάρι, του 12χορδου Ισπανικού λαούτου χωρίς τάστα.

Έχει συνεργαστεί με διάφορους συνθέτες, τραγουδιστές και μουσικούς, όπως τους Πέτρο Δουρδουμπάκη, Νίκο Κυπουργό, Νίκο Πορτοκάλογλου, Μελίνα Κανά, David Lynch, Έλλη Πασπαλά, Γιώργο Ζήκα, Τάκη Μπουρμά, τους αδερφούς Πρατσινάκη, την Μαρία Παπανικολάου, τον Ανδρέα Λουρίδα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώργο Ανδρέου, τους Γιώργο Πιλάλα και Δημήτρη Πουλικάκο, τον Σωκράτη Σινόπουλο, την Κατερίνα Παπαδοπούλου, την οικογένεια Δοϊτσίδη, την Δόμνα Σαμίου, Χρόνη Αηδονίδη, Σόλων Λέκκα, Γρηγόρη Καψάλη, Παπακώστα, τον Κώστα Θεοδώρου, τον Ross Daly και τον Παναγιώτη Δρακόπουλο. Ως μουσικός της παραδοσιακής ορχήστρας Εστουδιαντίνα συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι: Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Γιώργος Νταλάρας, Μαριώ, Παντελής Θαλασσινός, Αγάθωνας, Μπάμπης Τσέρτος, Πέτρος Γαϊτάνος και Αρετή Κετιμέ.

Εκτός από τους «Λωξάντρα», έχει συνεργαστεί ή συνεχίζει να συνεργάζεται με πολλά άλλα μουσικά σχήματα , όπως τα: «Εργαστήρι Ανατολικής Μουσικής», «Kirmizi Gul», «Καφέ Αμάν» «Εν Χορδαίς», «Aman aman», «Λαλητάδες της Ροδόπης», στο σχήμα της Dilek Kots κ.α. καθώς και με διάφορα χορευτικά συγκροτήματα.

Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις δίσκων των Νίκου Ξυδάκη (Μέλι των Γκρεμών), Κώστα Χαριτάτου (Έλλη Πασπαλά), Πέτρου Δουρδουμπάκη, Γιώργου Καζαντζή (με τη Λιζέτα Καλημέρη), Αρχείο Παραδοσιακής Μουσικής Αθηνών, Αθηνάς Μόραλη – Μίνου Μάτσα, Γιάννη Σαούλη, Δόμνα Σαμίου, Χρόνη Αηδονίδη, Λωξάντρα, Dilek Kots και σε πολυάριθμους δίσκους με παραδοσιακά τραγούδια.

Έχει πάρει μέρος σε μουσικές εκδηλώσεις, μουσικά και μουσικοχορευτικά festivals, συναυλίες αλλά και γάμους σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών στα Μέγαρα Μουσικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο Ηρώδειο, στο θέατρο Λυκκαβητού και στο εξωτερικό σε συναυλίες και φεστιβάλ στη Γαλλία, Φιλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Κορσική, Πορτογαλία, Κύπρο, Γερμανία, Βέλγιο και Τουρκία.

Μία απάντηση στο “Ταπάκης Κυριάκος”

Αφήστε μια απάντηση