Κατηγορίες
Uncategorized

Προσεχώς

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου

Δύο εκπρόσωποι της καλής Κρητικής μουσικής.
Ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) και ο Γιάγκος Χαιρέτης με τα λαούτα τους.

Ο Γιώργος παίζει λαούτο από δέκα ετών επαγγελματικά δίπλα στον πατέρα του Ψαραντώνη, ιδιόμορφο ανανεωτή της Κρητικής φόρμας αλλά και γνώστη των παλαιών τρόπων. Μαζί του μυήθηκε στα μυστικά της δομής της φόρμας και στις λεπτές πτυχές του ρυθμικού παιξίματος για χορό.
Ακολουθώντας τη δική του πορεία, ταξίδια και αναζητήσεις, διαμόρφωσε ένα προσωπικό τρόπο παιξίματος τοποθετώντας το λαούτο σε μία νέα θέση… ουσιαστικά στη θέση που του αρμόζει!

Για οκτώ χρόνια υπήρξε κάτοικος εξωτερικού όπου με το συγκρότημα “Xylouris Ensemble” ηχογράφησε τέσσερις δίσκους με δικές του συνθέσεις ιδιαίτερης συνθετικής και ενορχηστρωτικής αξίας. Με την επάνοδό του στην Κρήτη, συνεχίζει τις ζωντανές εμφανίσεις ως περιζήτητο λαούτο, αλλά και την ηχογράφηση νέων συνθέσεων.
Εκπλήσσει ακόμα η φωνητική του αισθαντικότητα!

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου

Αφιέρωμα στους Σμυρνιούς συνθέτες του Ρεμπέτικου
«Σμύρνη – Πειραιάς».

Μυστακίδης - Βούλγαρης

Η μουσική παράδοση της Σμύρνης, που μεταλαμπαδεύτηκε στην κυρίως Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα μετά το 1922, αποτέλεσε μία από τις βάσεις του ρεμπέτικου και, μεταγενέστερα, του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού. Σημαντικοί δημιουργοί και εκτελεστές, με πλούσιο υλικό σε ηχογραφήσεις στον ελλαδικό χώρο, όπως είναι ο Π. Τούντας, ο Βαγγ. Παπάζογλου, ο Γ. Δραγάτσης κ.α. είχαν ως μουσική αφετηρία το τόπο γέννησής τους, τη Σμύρνη. Το σμυρναίικο ύφος είναι αυτό που καθόρισε και διαμόρφωσε κατά κύριο λόγο τα μουσικά δρώμενα στην Ελλάδα, σε πρώτη φάση. Αυτή η πολιτισμική μετακίνηση μετά το 1922 φανερώνεται και από την υποσημείωση της εκδήλωσης «Σμύρνη – Πειραιάς».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης, αλλά και τραγούδια των Σμυρνιών συνθετών που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την καταστροφή του ’22 και τα δημιούργησαν εδώ. Έτσι, θα ακουστούν και κάποια κομμάτια πειραιώτικου ύφους. Το μουσικό εγχείρημα έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας δύο μουσικοί, ορμώμενοι από τη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Μυστακίδης που παίζει κιθάρα και τραγουδάει, ο Απόστολος Τσαρδάκας που παίζει βιολί και κανονάκι και ένας μουσικός που ζει και δουλεύει στην Πάτρα, ο Ευγένιος Βούλγαρης που παίζει ούτι, λύρα πολίτικη, yaili tanbour, bozuk και τραγουδάει. Και οι τρείς είναι καθηγητές στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Αφήστε μια απάντηση