Κατηγορίες
τι παίχτηκε...

Σόλων Λέκκας

Σόλων Λέκκας

Σόλων Λέκκας

Παίζουν οι μουσικοί:
Τριαντάφυλλος Χαλκιάς μπουζούκι
Ηλίας Κρομμύδας ακκορντεόν, φωνή
Σταύρος Κρομμύδας κιθάρα

Ο Σόλων στην έκτη δεκαετία του πιά, είναι ένας τυπικός αντιπρόσωπος του πολιτισμού του Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα της Μυτιλήνης.

Από τα παιδικά του χρόνια ήταν ευαίσθητος στους ήχους και το κοινωνικό περιεχόμενο των των λαϊκών δρώμενων της εποχής. Ένοιωσε βαθειά την ιεροτελεστία του λυτρωτικού αμανέ, τα μικρασιάτικα τραγούδια, τα νανουρίσματα και τα άλλα τραγούδια του κύκλου της ζωής. Προικισμένος χορευτής, παραμυθάς αλλά και μάγειρας στα κουρμπάνια των πανηγυριών. Στα νεανικά του χρόνια συμετείχε στα πανηγύρια ως τραγουδιστής του ρεμπέτικου και του νεότερου λαϊκού τραγουδιού μέχρι το 1976.

Μετά περίπου δυό δεκαετίες και καλά κρατούντος του ρεύματος «επιστροφή στις ρίζες», ο Σόλων γίνεται μια αξιόπιστη και γενναιόδωρη πηγή γνώσης και εμπειρίας για την νεότερη γενιά των μουσικών καθώς και για κοινωνικούς επιστήμονες και σκηνοθέτες.

Το 1997 έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και από τότε συνεργάζεται με τους πιο ανήσυχους μουσικούς της. Μετά από επτά χρόνια παραδόσεων διασαλευτικού ύφους και μυσταγωγίας σε όλη την Ελλάδα, ο Σόλων επιμένει να ταξιδεύει Μυτιλήνη – Θεσσαλονίκη για να συναντήσει φίλους, μαθητές και παίχτες μερακλήδες.

Μαζί με τον Σταύρο Κρομμύδα: Κιθάρα, τον Ηλία Κρομμύδα: Ακκορντεόν, τον Τριαντάφυλλο Χαλκιά: Μπουζούκι, θα ψάξει εκείνο το σημείο που ενώνονται και ξεχωρίζουν τα παλιά ρεμπέτικα με τα λαϊκά του 60, αυτά ακριβώς τα τραγούδια που συνωστίζονται – σαν άσωτοι υιοί – γύρω απ’ τον παλιό πανηγυριώτικο κορμό των ζεϊμπέκικων και των καρσιλαμάδων.

Αφήστε μια απάντηση