Κατηγορίες
Παρουσίαση Δίσκων

Αγγέλα Μάντζιου, Γιάννης Βρύζας – Όταν γελάσει το νερό…

Αγγέλα Μάντζιου, Γιάννης Βρύζας - Όταν γελάσει το νερό... Ποιητικά τοπία – Μουσικές συνθέσεις και τραγούδια

«Όταν γελάσει το νερό…» είναι ο αινιγματικός τίτλος ενός καινούργιου cd με 18 κομμάτια σε ποίηση της Αγγέλας Μάντζιου και μουσική του Γιάννη Βρύζα, με την καθοριστική συμμετοχή του Θανάση Μπιλιλή (πιάνο, αυτοσχεδιασμοί), του Κώστα Πρατσινάκη (τραγούδι), της ηθοποιού Στέλλας Σμουλιώτου3 και 12 ακόμα εξαιρετικών μουσικών από την Ελλάδα (ΚΟΘ, ΣΟΔΘ, κ.ά.), την Ιταλία και το Περού.

Το έργο είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή, που δεν υποκύπτει σε καμιά εμπορική σκοπιμότητα, ούτε υπακούει στις οδηγίες κάποιου προκαθορισμένου αισθητικού ρεύματος ή σχολής. Εκφράζει την ανυπόκριτη και ανήσυχη ματιά των δημιουργών του για τον άνθρωπο και τη διαχρονική του περιπέτεια.

Το cd συνοδεύεται από καλαίσθητο, δίγλωσσο, booklet με όλα τα κείμενα και τις αναγκαίες πληροφορίες.

Αποσπάσματα του έργου παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Βαφοπούλειο Π.Κ., το 5ο
Underground φεστιβάλ της K.O.Θ. κ.α.

Οι συντελεστές

Η Αγγέλα Μάντζιου γεννήθηκε το 1960 σε ένα χωριό με παλιά, πέτρινα σπίτια. Είναι φιλόλογος. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Πραμάνθα» (1987), «Ιλάειρα» (1991, ποίηση με φωτογραφίες του Στράτου Καλαφάτη), «Ζεφύρων Πλεύσεις» (2013) και «Νησιά της Εξορίας» (2015). Με το «Σκουριάς δάκρυ» (ποιητική σκιαγράφηση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης) κέρδισε το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης (2012). Στα ενδιαφέροντά της, εκτός από την ποίηση, είναι το θέατρο και η Δημοτική μουσική.

O Γιάννης Βρύζας είναι (δικηγόρος, δρ Νομικής & ΔΜΣ ποινικού δικαίου , αλλά και) αυτοδίδαχτος μουσικός, συνθέτης και τραγουδοποιός. Έγραψε μουσική για το θέατρο και τραγούδια πάνω σε ποίηση διαφόρων ποιητών, αλλά και σε δικούς του στίχους. Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες του (σε εφημερίδες και νομικά περιοδικά) καθώς και ορισμένα ποιήματά του.

Ο Θανάσης Μπιλιλής πήρε δίπλωμα πιάνου (“άριστα παμψηφεί”) από το Κ.Ω.Θ. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα, το Σάλτσμπουργκ, τη Βουδαπέστη, το Λονδίνο. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμπράξει με την Κ.Ο.Θ., τη ΣΟΔΘ, την “Καμεράτα” κ.α. ενώ έχει συμμετοχές σε 18 δισκογραφικές παραγωγές. Ιδρυτικό μέλος του Plaza Ensemble. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ και διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με θεματικό αντικείμενο τη μουσική συνοδεία στον αμερικανικό βωβό κινηματογράφο.

Ο τραγουδιστής Κώστας Πρατσινάκης βρίσκεται στον χώρο του Ελληνικού τραγουδιού από το 1974 διαγράφοντας μια  σημαντική πορεία τόσο στις ζωντανές εμφανίσεις του,  όσο και στον τομέα της δημιουργίας και ερμηνείας τραγουδιών. Κατάφερε να κάνει τα πιστεύω και τα θέλω του πράξη μακριά από τα αστραφτερά φώτα της ανταποδοτικής προβολής. Στην δισκογραφία ξεκίνησε μαζί με τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή. Ακολούθως ερμηνεύει δισκογραφικά δική του μουσική, ενώ στη συνέχεια δισκογραφεί με τα 4 αδέρφια του στο Σύνολο  ΠΡΑΤΣΙΝΑΚΗ5. Σήμερα εξακολουθεί να εμφανίζεται ζωντανά με έντονη παρουσία, ενώ η καινούργια του δισκογραφική  δουλειά είναι σε μουσική του Γιάννη Βρύζα και ποίηση της Αγγέλας Μάντζιου.

Η Στέλλα Σμουλιώτου, γεννήθηκε στην Ελασσόνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. (1978) και έκτοτε συνεργάστηκε με το Κ.Θ.Β.Ε., μετέχοντας σε πρώτους και δεύτερους ρόλους, σε κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο.

Ακούστε ένα μικρό δείγμα από το έργο

Αφήστε μια απάντηση