Κατηγορίες
Παρουσίαση Βιβλίων

Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας

Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας - ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Συγγραφέας: ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Εκδόσεις: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
– Χρονολογία Εκδοσης: 2008
– Σελίδες: 434
– ISBN: 978-960-19-0285-2

Ο φλογερός και νοσηρός έρωτας του Μάρκου για την πρώτη γυναίκα του Ζιγκοάλα, που συζούσε με τον παιδικό του φίλο και κουμπάρο τους, είναι η βασική, οδυνηρή πηγή έμπνευση του θεμελιωτή του ρεμπέτικου, στα χρόνια 1932-1940.

Το πάθος αυτό περνάει διάφορες φάσεις, κορυφώνεται τραγικά μέσα στη φθορά του και ξαναγεννιέται διαρκώς.

Είναι η ίδια εποχή που ο Μάρκος, από άσημος εκδοροσφαγεύς, γνωρίζει τη δόξα: γίνεται ο πρωτοπόρος που θα ανοίξει νέους δρόμους στη λαϊκή μουσική και στη διασκέδαση, όντας συνέχεια σε σύγκρουση με τις μουσικές αντιλήψεις της εποχής, τη φτώχεια, τη στείρα παράδοση, τον καθωσπρεπισμό, την αστυνομία, την οικογένειά του, τη γυναίκα του που τον προδίδει, τη δικτατορία Μεταξά -σχεδόν με όλους, κι ενώ πλησιάζει, σαν αναπότρεπτο ρεφρέν, ο πόλεμος. Ο Μάρκος, σ’ αυτά τα οχτώ χρόνια, εξελίσσεται, ανεβαίνει, δημιουργεί, δοξάζεται, νικά, ενώ γύρω του τα πάντα, κάθε μέρα, επιδεινώνονται.

Όλα βαίνουν καλώς εναντίον του.

2 απαντησεις στο “Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας”

[…] Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης έγραψε τα βιβλία «Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό», «Η ψίχα της μεταλαβιάς», «Η Στενωπός των Υφασμάτων», «Ακριανή Λωρίδα», «Πάλι κεντάει ο στρατηγός» «Σαββάτο απόγευμα», «Γερνάω επιτυχώς», «Ουζερί Τσιτσάνης», «Επί ψύλλου κρεμάμενος» το «Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου», Και, πρόσφατα, το «Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας». […]

Αφήστε μια απάντηση