Κατηγορίες
artists

Λεωνίδας Λαϊνάκης

Λεωνίδας Λαϊνάκης

Ο Λεωνίδας Λαϊνάκης γεννήθηκε το 1984 στα Χανιά.

Γιος του αρχιτέκτονα Στέλιου Λαϊνάκη, μεγάλου δεξιοτέχνη στο λαγούτο και στο μπουλγαρί, διακεκριμένου ερευνητή και ερμηνευτή της μουσικής παράδοσης της Κρήτης.

Από πολύ μικρός γνώρισε και μελέτησε ποικίλα μουσικά ιδιώματα και κυρίως εκείνα της κρητικής μουσικής και ιδιαίτερα στα Χανιώτικα – Κισσαμίτικα συρτά με την ιεραρχία τους και τα μέτρα τους.

Στις μέρες μας θεωρείται ο σημαντικότερος δεξιοτέχνης της γενιάς του της Χανιώτικης σχολής λαούτου, του ‘μπερντελίδικου’ σολιστικού τρόπου παιξίματος που γεννήθηκε στα Χανιά τους περασμένους αιώνες και επηρέασε αργότερα την υπόλοιπη Κρήτη.

Ο πατέρας του μαθητής του Φουσταλιέρη με τον Λεωνίδα αναβιώσαν τα Ταμπαχανιώτικα και το μπουλγαρί σαν όργανο με τον ιδιαίτερο χειρισμό του. Στη μουσική του παιδεία συνέβαλαν οι φίλοι, δάσκαλοι και συνεργάτες του πατέρα του, ‘θρύλοι’ της κρητικής και λαϊκής μουσικής, όπως ο Κώστας Παπαδάκης (ή Ναύτης), ο Γιώργος Τσαγκαράκης (ή Τζιμάκης), ο Ιορδάνης Τσομίδης και πολλοί άλλοι αξιόλογοι μουσικοί.

Συμμετείχε σε συναυλίες παρουσιάσεις στο Μέγαρο Μουσικής, στο Λυκαβηττό, στο Θέατρο Πέτρας, σε Ευρώπη και Αμερική. Επίσης παραδίδει σεμινάρια της κρητικής μουσικής σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς υπήρξε και δάσκαλος του κρητικού λαγούτου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.

Το 2004 δημιούργησε το δικό του μουσικό σχήμα, το οποίο ερμηνεύει Ταμπαχανιώτικα, Κισσαμίτικα συρτά, παραδοσιακή μουσική από την υπόλοιπη Κρήτη και την Ελλάδα, παλιά ρεμπέτικα και σμυρνέϊκα.

Μία απάντηση στο “Λεωνίδας Λαϊνάκης”

Αφήστε μια απάντηση