Κατηγορίες
artists

Αγγούσης Νίκος


Αγγούσης ΝίκοςΟ Νίκος Αγγούσης-Δοϊτσίδης γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Είναι μουσικός τρίτης γενιάς, της γνωστής μουσικής οικογένειας Δοϊτσίδη (Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, Θεοπούλα και Λαμπριάννα Δοϊτσίδη). Τα πρώτα του μουσικά ερεθίσματα προέρχονται από την οικογένεια του και συγκεκριμένα από τον παππού του Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, ο οποίος αποτέλεσε και το μουσικό του πρότυπο.

Η πρώτη συστηματική ενασχόληση του με το κλαρίνο (σε πρώτη φάση κλασικό) ξεκίνησε στην ηλικία των 12 ετών με πρώτο του δάσκαλο τον Γερμανό Johan Weis,κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία, όπου βρίσκεται μαζί με την οικογένεια του από τα τέλη του 1989 μέχρι και το καλοκαίρι του 1995. Τη χρονιά αυτή επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται μαζί με την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη. Έτσι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μαθητεύει στο Δημοτικό Ωδείο Σταυρούπολης με δάσκαλο τον Φώτη Τερζή. Ταυτόχρονα κάνει και τα πρώτα του δειλά βήματα στην παραδοσιακή μουσική συμμετέχοντας σε συναυλίες της οικογένειας του (σε πρώτη φάση με ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα και στη συνέχεια ως βασικό μέλος του συγκροτήματος). Το 2002 άρχισε την φοίτησή του στο Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και συγκεκριμένα στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα. Έτσι, πέρα από την θεωρητική κατάρτιση που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο τμήμα, μαθήτευσε για ένα ακαδημαϊκό έτος με τον Γιώργο Καραφέρη, για δύο ακαδημαϊκά έτη με τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο και για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο με τον Κώστα Ζέρβα.

Όσον αφορά τις καλλιτεχνικές του συνευρέσεις, έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με γνωστούς τραγουδιστές της παραδοσιακής μουσικής όπως: Βαγγέλη Νανάκο, Βαγγέλη Δημούδη, Μάνο Κουτσαγγελίδη, Dilek Kots, Χάρη Συμεωνίδη, Παναγιώτη Δρακόπουλο, Ira Kritarasova, Γιώτα Βέη, Κατερίνα Δούκα, Χρήστο Μπαρτζόπουλο, Χρυσόστομο Μητροπάνο, Βασίλη Γκέκο κ.α.. Καθώς επίσης έχει συνεργαστεί με παλιότερους αλλά και νεότερους λαϊκούς μουσικούς όπως: Κυριάκο Κωστούλα, Δημήτρη Πουλουβίνα στο κλαρίνο, Αλέκο Αραπάκη, Ηλία Σούκα, Κυριάκο Πετρά, Μανώλη Κόττορο, Κυριάκο Γκουβέντα, Γιώργο Ψάλτη, Γιώργο Μαρινάκη, Μιχάλη Ισκά, Ιορδάνη Χαϊτίδη, Πολυχρόνη Γρηγορίδη στο βιολί, George Petrov στη γκαντούλκα, Σωκράτη Σινόπουλο στην πολίτικη λύρα και τη λάφτα, Αλέξη Παρτινούδη στη θρακιώτικη λύρα, Γιάννη Ντομπρίδη, Παναγιώτη Ζηκίδη στη γκάιντα, Χρήστο Ζώτο, Νίκο Μέρμηγκα, Τάκη Παληογιάννη, Αντώνη Κουτελιέρη, Κώστα Σιδερή, Δημήτρη Μυστακίδη, Βασίλη Κασούρα, Βασίλη Σμάνη, Γιώργο Παπαδημητρίου στο λαούτο, Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, Κυριάκο Ταπάκη, Θωμά Κωνσταντίνου στο ούτι, Αριστείδη Βασιλάρη, Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο στη φλογέρα και το καβάλ(ι), Μανώλη Καρπάθιο, Δημήτρη Βασιλειάδη, Απόστολο Τσαρδάκα, Γιώργο Δριμάλα στο κανονάκι, Ουρανία Λαμπροπούλου, Ανδρέα Κατσιγιάννη, Στέλλα Βαλάση στο σαντούρι, Νίκο Καρατάσο στο τσίμπαλο, Άγγελο Αβραάμ στο ακορντεόν, Λουκά Μεταξά, Δημήτρη Παναγούλια, Κώστα Μερετάκη, Βασίλη Οικονόμου, Λευτέρη Παύλου, Χρήστο Τσολακίδη, Μαρία Νούσια, Τασούλα Κοσμίδου στα κρουστά κ.α.

Έχει λάβει μέρος σε διάφορες συναυλίες και φεστιβάλ λαϊκής μουσικής στο εσωτερικό (σε διάφορες ελληνικές πόλεις), αλλά και στο εξωτερικό (Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Πολωνία, Ολλανδία, Ουγγαρία). Ο Νίκος Αγγούσης-Δοϊτσίδης έχει κατά περιόδους υπάρξει βασικός συνεργάτης σε διάφορα μουσικά σχήματα όπως Κυματομορφές, Πλάγιοι Ήχοι και Μεθόριο.
Την “παρθενική” δισκογραφική του εμφάνιση πραγματοποίησε το 2001, στο δίσκο της οικογένειας του με τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος». Επίσης συμμετείχε στο δίσκο της οικογένειας του «Λαλήματα στο σεργιάνι» με έτος κυκλοφορίας το 2006. Εκτός της μουσικής συμμετοχής, ανέλαβε την γενική επιμέλεια της συγκεκριμένης έκδοσης, καθώς και την ενορχήστρωση. Τέλος εμφανίζεται και στην πρώτη δισκογραφική δουλειά του μουσικού σχήματος Λωξάντρα (παράλληλα αποτελεί και ο ίδιος βασικό μέλος του σχήματος) με τίτλο «σχεδόν όπως παλιά…» και έτος κυκλοφορίας το 2006.

Μία απάντηση στο “Αγγούσης Νίκος”

Αφήστε μια απάντηση