ΕΠΑΝΟΜΗ, ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ, ΠΑΓΓΑΙΟ, ΕΒΡΟΣ
Ο Γιώργος Ψάλτης είναι ένας από τους πιο αυθεντικούς και αναγνωρίσιμους βιολιστές της παραδοσιακής μουσικής. Θρακιώτης στην καταγωγή, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή, με βαθιά γνώση της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης αλλά και της μουσικής που οι πρόσφυγες φέρανε στην Ελλάδα – τραγούδια ρωμαίικα αλλά και τουρκόφωνα- διαθέτει ένα ξεχωριστό μουσικό ύφος, που το μυημένο στα παραδοσιακά ακούσματα αυτί είναι αδύνατο να μην ξεχωρίσει.
Με ένα πλήθος συνεργασιών στο ενεργητικό του, με τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους της παραδοσιακής μουσικής (Χρόνη Αηδονίδη, Δόμνα Σαμίου, Γιασεμή και Νίκο Σαραγούδα, Βαγγέλη Δασκαλούδη, Καρυοφύλλη Δοιτσίδη, Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, Γρηγόρη Καψάλη, Παναγιώτη Λάλεζα, Αρετή Κετιμέ, Μάνο Αχαλινωτόπουλο Χρήστο Ζώτο, Ξανθίππη Καραθανάση, κ.α.) σε συναυλίες αλλά και στη δισκογραφία (συνεργάστηκε με τους Χρόνη
Αηδονίδη, Γιώργο Νταλάρα, Αρετή Κετιμέ, μουσικό σχήμα Λωξάνδρα, το ‘ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ’, με τον Δαυίδ Σαλτιέλ και τέλος την Dilek Koc και την Γλυκερία στη δισκογραφική δουλειά ‘Sevdalim aman’ όπου εκτός από την συμμετοχή του σαν μουσικός, ήταν υπεύθυνος για την καλλιτεχνική επιμέλεια και την συνολική επιμέλεια της παραγωγής), έχει ήδη διανύσει μια εικοσιπενταετία όπου ‘θεραπεύει’ την παραδοσιακή μουσική, ερμηνεύοντάς την, μελετώντας την και διδάσκοντάς την. Μα πάνω απ’ όλα αγαπώντας την.
Τα ‘Ακούσματα’, είναι η πρώτη προσωπική δισκογραφική παραγωγή του Γιώργου Ψάλτη, και έρχεται ως επιστέγασμα αυτής της σχέσης και ως συνέχεια της προσωπικής του μουσικής πορείας.
Τα κομμάτια του CD έχουν επιλεγεί ως μια συλλογή από τα προσωπικά του μουσικά βιώματα, τραγούδια που πρωτοάκουσε στο πατρικό του*, στις αυλές των σπιτιών που μεγάλωσε, στα γλέντια και στους χορούς των Ρωμιών προσφύγων που τραγουδούσαν «τα τούρκικα», και κλαίγαν.
Τα ‘Ακούσματα’ είναι μια μουσική διαδρομή, Καππαδοκία, Έβρος, Παγγαίο, Θεσσαλονίκη, πολύ παρόμοια με την ιστορική διαδρομή που διάνυσε ένα μεγάλο μέρος του προσφυγικού Ελληνισμού, όπου μέσα από διαφορετικά ακούσματα, τραγούδια αργόσυρτα και ταξίμια, σκοπούς ζεϊμπέκικους και χορούς ζωναράδικους, ζωντανεύει η μνήμη και γλυκαίνει η ψυχή. Γιατί τι άλλο είναι η παραδοσιακή μουσική, αν όχι ακούσματα; Παλιά και νέα, δικά και ‘ξένα’, τοπικά και παγκόσμια.
Στα ‘Ακούσματα’ έπαιξαν οι μουσικοί:
Γιάννης Κατσούλης – ούτι
Χρήστος Μπαρτζόπουλος – κανονάκι
Δημήτρης Παναγούλιας – νταούλι, μπεντίρ, νταφ, νταρμπούκα, ρεκ
Δημήτρης Σίντος – κοντραμπάσο
Μάρκος Σκούλιος – ούτι, Κυριάκος Ταπάκης – ούτι
Γιώργος Ψάλτης – βιολί, βιόλα, τραγούδι, κουτάλια
* Τα κομμάτια Σήμερα λάμπει ο ουρανός, Izmirini çinde, Karadut parmak gibi – Karşıki kazlar, καθώς και κάποιοι ζεϊμπέκικοι σκοποί δισκογραφούνται για πρώτη φορά.
Περιεχόμενα / Λίστα Τραγουδιών:
- ΣΗΜΕΡΑ ΛΑΜΠΕΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ – (ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)
- IZMIRIN ICINDE – (ΑΡΓΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ)
- ΚΟΡΑΣΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ – (ΣΥΡΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ)
- KARADUT PARMAK GIBI – KARSIKI KAZLAR – (ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ)
- ΤΑ ΝΤΑΟΥΛΙΑ ΚΡΟΥΝ ΒΡΕ ΣΤΕΡΓΙΟΥ Μ’ – (ΑΡΓΟΣ ΣΥΡΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ)
- ΝΕΡ ΚΑΘΙΤΕΙ Η ΚΟΡΗ ΧΕΜ ΓΙΟΥΦΑΙΝ’ ΧΕΜ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ – ΓΙΑΝΝΟΥ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΑΖΟΥΝΕΙ – (ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ)
- ΤΑΞΙΜΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΙ
- ΣΟΛΩΝ ΖΕΙΜΠΕΚ – (ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΑ)
- GESI BAGLARI – (ΑΡΓΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ)
- ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΒΙΟΛΙ
- ADANALI – (ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ)
- ΕΓΕΡΑΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑ – (ΑΡΓΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ)