Κατηγορίες
artists

Λουκάς Μεταξάς


Λουκάς Μεταξάς Ο Λουκάς Μεταξάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα, μεγάλωσε στην Αθήνα και από το 1996 επιλέγει τη Θεσσαλονίκη για τόπο κατοικίας.

Με πατέρα και αδερφό (μεταξύ άλλων), κατασκευαστές ρεμπέτικων σκαφτών τρίχορδων μουσικών οργάνων και μεγαλύτερο αδερφό μπουζουκτσή, ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία.

Τα πρώτα όργανα ήταν ο τζουράς, ο μπαγλαμάς και η ρεμπέτικη κιθάρα. Βλέποντας τους μουσικούς να παίζουν και κάπου κάπου ρωτώντας τους, έμαθε τις πρώτες συγχορδίες και μελωδίες, μιμούμενος τις κινήσεις των δακτύλων τους.

Πριν γίνει 10 χρονών, άρχισε μαθήματα πιάνου και ήδη από το 1985, 16 χρονών έπαιζε ηλεκτρικό μπάσο σε διάφορα μουσικά σχήματα ενός μεγάλου φάσματος της Rock μουσικής, σε διάφορα στέκια και μουσικές σκηνές της Αθήνας. Από 4 έως 16 χρονών δούλεψε επαγγελματικά ως ηθοποιός, με επιτυχία σε ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές.

Το διάστημα 1985 -1995 σπούδασε στην Αθήνα θεωρία, Πιάνο, Διεύθυνση Χορωδίας (α καπέλα) και Σύγχρονη Αρμονία με τον Κώστα Κλάββα στο «Κεντρικό Ωδείο», Πιάνο, Κοντραμπάσο, κλασική Αρμονία, Ιστορία Μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Αργυρούπολης και ιδιαίτερα μαθήματα Μουσικής Δημιουργίας με τον Νικηφόρο Ρώτα, Χορωδία και Δ/νση Χορωδίας στη Δημοτική Χορωδία Κορυδαλλού, Πρακτική Διδασκαλία Θεωρίας\Αρμονίας της Μουσικής και Κοντραμπάσο με τον Γ. Σερελέα στο «Κονσερβατόριο Μπαχ», Ιστορία και Μορφολογία της Μουσικής στο «Ορφείο Ωδείο» και ιδιαίτερα μαθήματα Ενορχήστρωσης, Αντίστιξης και Φούγκας με τον Αμάραντο Αμαραντίδη, Κλασικό Κοντραμπάσο με τον Τάκη Καπογιάννη στο Ωδείο “Φίλιππος Νάκκας” και Ιδιαίτερα Μαθήματα Σύγχρονου Κοντραμπάσου με τον Αλέξανδρο Βασιλάτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1989, η γνωριμία του με τον Ross Daly, όσο και τον Χρίστο Τσιαμούλη, ξεκαθάρισε τον μουσικό προσανατολισμό του και τον οδήγησε σε προσωπική μελέτη και περιστασιακά μαθήματα Πολίτικου Λαούτου και Τοξωτού Ταμπουρά.

Τόσο με πολλούς από τους στενούς συνεργάτες του, όσο και μόνος, μελετά μέχρι σήμερα τις τοπικές λαϊκές μουσικές παραδόσεις όλης της Ελλάδας, τη Λαϊκή Παράδοση των Ρωμιών, πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, των μεγάλων αστικών κέντρων Σμύρνης, Κων/πολης, Θεσ/νίκης, Αθήνας, την κλασική Οθωμανική μουσική, τη μουσική των Αλεβιτών και Ασίκηδων της Ανατολίας, των Ζεϊμπέκηδων της Μικράς Ασίας, τη Μουσική των Μυστικών Ταγμάτων της Ανατολής, την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική της Γεωργίας, της Καππαδοκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, τη μουσική των Σεφραδιτών της Θεσ/νίκης, και άλλες μουσικές παραδόσεις διαφόρων λαών της Μεσογείου και της Ανατολής, καθώς και τη Μεσαιωνική μουσική απ’ όλα τα μέρη της Ισπανίας και της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και και ρυθμικά ιδιώματα της Λατινικής Αμερικής.

Το 1992 στο Ωδείο “Φίλιππος Νάκκας” στην Αθήνα παρακολούθησε Σεμινάριο Κοντραμπάσου με τον Άγγλο δεξιοτέχνη Thomas Martin. Το 2004 πήρε μέρος σε Σεμινάριο Κρουστών Λατινικής Αμερικής που οργάνωσε το Εργαστήρι Βραζιλιάνικης Μουσικής “Paranaue”, με τον βραζιλιάνο μαέστρο κρουστών Marivaldo Paim στη Θεσ/νίκη. Τέλος, παρακολούθησε Σεμινάριο Παραδοσιακών και Κλασικών Κρουστών της Τουρκίας με τον Fahrettin Yarkin το 2004 και το 2006 Σεμινάριο με τον Misirli Ahmet για την darbuka στη μουσική σχολή “Εν Χορδαίς”, στην Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Medi musses”.

Από το 2002 μέχρι σήμερα συναντά τον Izzet Kızıl στην Κων/πολη, με αντικείμενο την αναζήτηση νέων τεχνικών στα κρουστά. Κατά το διάστημα 1997-2005 στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής στο Μακεδονικό Ωδείο, μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής με τον Παναγιώτη Νεοχωρίτη, Θεωρία των “μακάμ” (τουρκικής οθωμανικής μουσικής) με τον Μάρκο Σκούλιο στον σύλλογο “Ρωμανός Ο Μελωδός” και ιδιαίτερα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και παραδοσιακού τραγουδιού με τον Παναγιώτη Δρακόπουλο.

Έως σήμερα, έχει συνεργαστεί κυρίως παίζοντας κρουστά, αλλά και κοντραμπάσο, τοξοτό ταμπουρά ή λαούτο, με πολυάριθμα χορευτικά συγκροτήματα και διάφορους καλλιτέχνες όπως: Ross Daly, Χρίστο Τσιαμούλη, οικογένεια Δοϊτσίδη, Γιάννη Στρίγγο, αδερφούς Ξυλούρη, Kudsi Ergüner, Sol Hasan, Turksan Yordal, Derya, Izzet Kızıl, Βασίλη Βέτσο, Θανάση Σέρκο, Χρήστο Ζώτο, Κυριάκο Πετρά, Νίκο Τζάνη-Ginnerup, Ηλία Παπαδόπουλο, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Αλέκο Ζώρα, Γιάννη Σαούλη, Κώστα Μπραβάκη κ.ά.

Με τραγουδιστές όπως: Δόμνα Σαμίου, Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, Χρόνη Αηδονίδη, Ξανθίππη Καραθανάση, Γιώργο Ξανθούλη, Βούλα Σαββίδη, Σταυρακάκη, Ψαραντώνη, Σόλων Λέκκα, David Saltiel, Mara Aranda, Κάτια Παπαδοπούλου, Δρόσο Κουτσοκώστα, Σοφία Εφιετζή, Θωμά Κοροβίνη, Παναγιώτη Δρακόπουλο, Παναγιώτη και Σοφία Νεοχωρίτου, Βαγγέλη Δασκαλούδη, Μαρία Θωίδου, Χάρη Συμεωνίδη, Dilek Kots, Μάκη Χριστοδουλόπουλο, Άντζελα Δημητρίου κ.ά. και σχεδόν όλους τους μουσικούς της γενιάς του, όπως:
Σωκράτη Σινόπουλο, Γιώργο Ψάλτη, Κυριάκο Γκουβέντα, Efren Lopez, Mάρκο Σκούλιο, Απόστολο Τσαρδάκα, Δημήτρη Μυστακίδη, Παντελή Στόϊκο, τον μουσικό συνοδοιπόρο από το 1996 Κυριάκο Ταπάκη, Γιώργο και Νίκο Ματθαίου, Ηλία Ανδρεουλάκη, Θύμιο Ατζακά, Σταύρο Βούρβαχη, Κώστα Αναστασιάδη, Δημήτρη Μπάρμπα, Παύλο Παυλίδη κ.ά.

Επίσης έχει παίξει στο μουσικό θεατρικό “Ρεμπέτικο” του Κώστα Φέρρη με την “Οπισθοδρομική Κομπανία”, και σε πολλά μουσικά σύνολα ως συνιδρυτής, μέλος ορχήστρας ή session μουσικός, όπως “Λωξάντρα”, “Εργαστήρι Ανατολικής Μουσικής”, “Εν Χορδαίς”, “Aman-Aman”, “Ιδιόμελο”, “Καρσί”, “Καφέ Αμάν”, “Κοντραμπάντο”, “Γραικοί”, “Βαλκανικό εξπρές”, “Μουσικοί χωρίς σύνορα”, “Ηχοπραματευτάδες”, “Ροζονάρηδες”, “Kırmızı Gül”, “Şikâyet”, “En La Mar Ay Una Torre”, “B-Movies”, “Xarq Al Andalus”, “Ahora Asi”, “Balkaneast”, De Facto”, “Rust” κ.α.

Έχει πάρει μέρος σε μουσικές εκδηλώσεις, μουσικά και μουσικοχορευτικά festivals, θέατρα σκιών, μουσικοθεατρικά δρώμενα, βραδιές λογοτεχνίας και μουσικής, μουσικά documenters, συναυλίες αλλά και γάμους σε πολλές πόλεις, χωριά και νησιά της Ελλάδος καθώς και στο εξωτερικό στην Κύπρο (Λεμεσός, Λάρνακα, Λευκωσία), στην Τουρκία (Σμύρνη, Αϊβαλή, Προύσα, Cemil Resit Rey Κων/πολης, Altin Oluk, Balik Sehir, Ίμβρος), στην Γιουγκοσλαβία (Βελιγράδι), στην Γερμανία (Στουτγκάρδη), στην Αυστρία (Βιέννη), στην Πολωνία (Κρακοβία) στην Ουγγαρία (Βουδαπέστη), στην Ισπανία (Κανάριοι Νήσοι), στην Ρωσία (Μόσχα), στο Μαρόκο (Καζανμπλάνκα), στην Βραζιλία (Ρίο ντε Τζανέιρο, Σάντος, Πάσο Φούντο, Πράια Γκράντε, Σάο Πάολο) και στην Αλβανία (σε πολλές μεγάλες και μικρές πόλεις). Από το 1998 παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα και από το 2000 έως σήμερα διδάσκει στο “Ωδείο Γαλαξίας” Θεσ/νίκης, παραδοσιακά κρουστά.

Δισκογραφικά, έχει ηχογραφήσει το 1990 με τους “Rust” στο L.P. “Shoot Them Higher”, στο C.D. “Το Ταξίδι” με τον Γαβρίλο Κοκώνα (1996), το 1999 έκανε τη μουσική επιμέλεια και έπαιξε στα “Μακεδονίτικοι Σκοποί και Τραγούδια”, “Τζουράς και Μπαγλαμάς” και στο ανέκδοτο έως σήμερα “Σκοποί από τη Θράκη” με τον Γιάννη Στρίγγο και τον Πασχάλη Περιφάνη, το 2001 στο C.D. “Κάτοπτρα” του Ross Daly, σε C.D. του Γιάννη Σαούλη (Τουρκία 2002), στο “Απονομή Κληρονομιάς” με τους “Μακρινά Ξαδέρφια” (2003), στα “Οι Νόμοι του Σόλωνος Ι”, “ΙΙ” και “ΙΙΙ”, που είναι Live ηχογραφήσεις με το Σόλωνα Λέκκα και τη συμμετοχή διαφόρων μουσικών της Θεσ/νίκης από το 2000 μέχρι το 2004, και το 2006 στο “Καρσί” της Dilek Kots, στο δισκογραφικό ντεμπούτο των “Λωξάντρα” με τίτλο “σχεδόν όπως παλιά…” όπου έκανε και την επιμέλεια, στο C.D. “músika I cants sefardis d’orient I occident” των “Aman-Aman” (Ισπανία), στο “λαλήματα στο σεργιάνι” της οικογένειας Δοϊτσίδη, το δισκογραφικό ντεμπούτο “καλημέρα” της Μαρίας Λούκα.

2 απαντησεις στο “Λουκάς Μεταξάς”

Αφήστε μια απάντηση