Κατηγορίες
artists

Rebetien / Ρεμπετιέν

Rebetien / Ρεμπετιέν

Φώτης Βεργόπουλος μπουζούκι, τραγούδι
Κωστής Κωστάκης κιθάρα, τραγούδι
Αυγερινή Γάτση ακορντεόν, τραγούδι
Γιάννης Ζαρίας βιολί, μπαγλαμάς
Κώστας Τσαρούχης κοντραμπάσο

Το μουσικό συγκρότημα «Rebetien» αποτελούν πέντε ταλαντούχοι νέοι μουσικοί που ερμηνεύουν τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού, της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής αλλά και νέες δικές τους συνθέσεις.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της μουσικής τους αποτελεί η προσπάθεια μετάδοσης μιας μουσικής παράδοσης με αφετηρία το αστικό τραγούδι όπως έχει αποτυπωθεί στους πρώτους ελληνικούς δίσκους γραμμοφώνου και τις προεκτάσεις του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Η έμφαση που δίνεται στον φυσικό ήχο των οργάνων και στο επιλεκτικό ρεπερτόριο ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο και παραπέμπει στα μουσικά ακούσματα της περιόδου του μεσοπολέμου. Η διάθεση για πειραματισμό στη σύνθεση και στην ενορχήστρωση αποτελεί μια ιδιαίτερη μουσική πρόταση που απευθύνει στον ακροατή μια διαφορετική αισθητική προσέγγιση των ήδη γνωστών ακουσμάτων.

Το μεγάλο φάσμα ρεπερτορίου και η εκφραστική δεινότητα των μουσικών σε συνδυασμό με την ευφυή και άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της εκάστοτε περίστασης είναι ικανά να μεταβάλλουν το μουσικό κλίμα από ατμοσφαιρικό και νοσταλγικό έως άκρως δυναμικό και διασκεδαστικό.

Το συγκρότημα έχει συμμετάσχει σε διάφορες μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εμφανίζεται σε εβδομαδιαία βάση σε μουσικούς χώρους της Αθήνας και της ελληνικής επαρχίας.

Φώτης Βεργόπουλος

μπουζούκι, φωνή

Ο Φώτης Βεργόπουλος γεννήθηκε στις 23/11/1988 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στον τόπο απ’ όπου κατάγεται, στην Κορώνη Μεσσηνίας. Με τη μουσική ασχολήθηκε από μικρός (γύρω στα 6-7) με την έμμεση παρακίνηση του πατέρα του, ο οποίος είχε διατελέσει μέλος της Απόδημης Κομπανίας στη Μελβούρνη.

Μετά το λύκειο, φεύγει πάλι για την Αυστραλία για σπουδές (Πολιτικός Μηχανικός), όπου ασχολείται πιο σοβαρά με το μπουζούκι και αρχίζει να εργάζεται σε διάφορα μαγαζιά, αλλά παράλληλα να παίζει με το μουσικό του σχήμα σε διάφορα φεστιβάλ στην Αυστραλία (Brunswick Music Festival, Port Fairy Folk Festival). Απ’ τα τέλη του 2013 μένει μόνιμα στην Αθήνα.

Γιάννης Ζαρίας

βιολί, μπαγλαμάς

Ο Γιάννης Ζαρίας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Επί μακρά σειρά ετών δραστηριοποιείται ως βιολιστής στο χώρο του ρεμπέτικου, της λαϊκής, παραδοσιακής, έντεχνης και γενικότερα της ελληνικής μουσικής. Παράλληλα είναι τα μουσικά του ενδιαφέροντα και ενασχόληση στο χώρο της βαλκανικής και της ευρύτερης αυτοσχεδιαστικής σκηνής.

Σπούδασε κλασσικό βιολί στην Αθήνα (δίπλωμα) και τζαζ μουσική στην Ολλανδία (Conservatorium van Amsterdam). Επίσης, είναι διδάκτορας της ειδίκευσης βιολιού του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, καθώς επίσης διδάσκων βιολιού στο ίδιο τμήμα.

Ακόμη, είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχ/κών & Μηχ/κών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Αυγερινή Γάτση

ακορντεόν, φωνή

Η Αυγερινή Γάτση γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα με καταγωγή από την πανέμορφη Ήπειρο. Ξεκίνησε μουσική με βασικό όργανο το πιάνο στα οκτώ της χρόνια με την Μαρία Στούπη και στη συνέχεια φοίτησε στο μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης, όπου διδάχτηκε θεωρία και πράξη της βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής (αρμονία), νέυ και σάζι. Μετά το λύκειο παρακολούθησε 3 χρόνια θεωρία της τροπικής μουσικής (μακάμια) στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Χρίστο Τσιαμούλη και συνέχισε το νέυ με τον Χάρη Λαμπράκη.

Τώρα φοιτά στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετέχει στην ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του τμήματος. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο μουσικό εργαστήριο Λαβύρινθος στην Κρήτη με τους Omer Erdogdular (νέυ),Yurdal Tokcan (ούτι), Zohar Fresco (ρυθμολογία), Mercan Erzincan (τουρκικό χάλκ τραγούδι),Ross Daly (σύνθεση-μακάμ) και Σωκράτη Σινόπουλο (μακάμ), έχει συνεργαστεί με: Αλέξανδρος Παπαδημητράκης, Μιχάλης Κουλουμής, Μανούσος Κλαπάκης, Δημήτρης Μπρέντας, Μαρία Πλουμή, Στέφανος Φίλος, Santouristas Band, Elektrobalkana κ.ά.

Κωστής Κωστάκης

κιθάρα, φωνή

Ο Κωστής Κωστάκης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1986 και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία Αθήνας. Η πρώτη επαφή με την κιθάρα έγινε σε ηλικία 8 χρονών, πρώτα με την κλασική, όπου παρακολούθησε μαθήματα σε ωδείο για πέντε χρόνια μαζί με θεωρητικά και ύστερα, τα χρόνια του γυμνασίου και του λυκείου με την ηλεκτρική, σχηματίζοντας μαθητικά γκρουπάκια με φίλους.

Τα ρεμπέτικα και σμυρνέικα τον ακολουθούσαν πάντα σαν άκουσμα από πολύ μικρή ηλικία μέσω του πατέρα του που ασχολείται ερασιτεχνικά με το ακορντεόν. Από την ηλικία των 18 εργάζεται επαγγελματικά σε μαγαζιά και όχι μόνο.

Κώστας Τσαρούχης

κοντραμπάσο

Ο Κώστας Τσαρούχης γεννήθηκε στη Πάτρα το 1984. Το 2004 ξεκίνησε να ασχολείται με το ούτι με δάσκαλο τον Ευγένιο Βούλγαρη στο δημοτικό ωδείο Πατρών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο ούτι με τους Yurdal Tokcan και Haig Yazdjian. Λίγα χρόνια αργότερα άρχισε να μαθαίνει κοντραμπάσο με δάσκαλο τον Vilen Karapetyan.

Συμμετέχει σε συναυλίες με διάφορα σχήματα σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Είναι απόφοιτος των Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ιστοσελίδα και προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα

Ιστοσελίδα Rebetien Music
Rebetien κανάλι Youtube
Rebetien σελίδα Facebook
Rebetien προφίλ Soundcloud

Αφήστε μια απάντηση