Τρίο Λεβάντε


Πέτρος Κουλουμής λαούτο, κιθάρα, φωνή
Παύλος Μιχαηλίδης βιολί, φωνή
Παντελής Ιωνά κιθάρα, banjo, ούτι, φωνή

Οι Τρίο Λεβάντε, παρουσιάζουν ένα επιλεγμένο πρόγραμμα αφιερωμένο κυρίως σε τραγούδια συνθετών που ανήκουν στην «Σμυρναίικη» σχολή.

Ιδρύθηκαν στην Κύπρο τον Νοέμβριο του 2014 με απώτερο στόχο την περαιτέρω διερεύνηση της περιόδου της Σμυρναίικης και Ρεμπέτικης σχολής.

Έχουν ενασχοληθεί άνω της δεκαετίας με το συγκεκριμένο είδος και φυσικά με τη μελέτη της ανατολικής τροπικής μουσικής πάνω στην οποία βασίζεται εν πολλοίς και η δημοτική μας μουσική αλλά και ο μεγαλύτερος πλούτος της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Απομονώνοντας τις παρουσιάσεις τους σε μικρούς ακουστικο‐συναυλιακούς χώρους, οι Τρίο Λεβάντε προσεγγίζουν όσο γίνεται ακριβέστερα τον παλαιό ήχο και τρόπο ερμηνείας των τραγουδιών αυτών με τη λιτότητα των οργάνων που ηχογραφούσαν την εποχή εκείνη οι μεγάλοι δημιουργοί τους. Χωρίς βέβαια να αποφεύγουν τον εμβολιασμό σε αυτή τη προσέγγιση και του δικού τους «ήχου» ‐ σημερινού τρόπου ερμηνείας‐εκτέλεσης τραγουδιών/σκοπών, αυτοσχεδιασμού.

Ηχητικά δείγματα από προηγούμενες παραστάσεις μπορείτε να δείτε στο κανάλι των Trio Levante στο YouTube.

Έχουν ήδη φιλοξενηθεί δύο φορές στα πλαίσια των πολιτιστικών φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου ‐ Πολιτιστικό Κέντρο Αρχοντικό Αξιοθέας, την μία φορά με επίτιμο καλεσμένη την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Κατερίνα Παπαδοπούλου, καθώς έχουν κάνει και άλλες εμφανίσεις σε όμορφους μικρούς χώρους στην Κύπρο.

Πρόσφατα φιλοξένησαν τον δεξιοτέχνη της λαϊκής κιθάρας Δημήτρη Μυστακίδη με την βοήθεια του οποίου έγινε πιο εμφανής ο ρόλος της λαϊκής κιθάρας στο ρεπερτόριό τους καθώς επίσης και την διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Αρετή Κετιμέ.