Κατηγορίες
Παρουσίαση Δίσκων

16 Ρεμπέτικα Τραγούδια με Κιθάρα

Παρουσίαση του δίσκου από τον Νικόλα Τσαφταρίδη στο TAR

16 Ρεμπέτικα Τραγούδια με ΚιθάραΠάντα παρούσα και πάντα υποβαθμισμένη για τον πολύ κόσμο η λαϊκή κιθάρα εμφανίζεται στην αστική ελληνική μουσική από τα τέλη του 19ου αιώνα. Παρ’ όλα αυτά αν και τα στοιχεία που έχουμε δεν είναι πολλά υπήρξαν, σημαντικοί δεξιοτέχνες οι οποίοι συνέβαλλαν στην διαμόρφωση της λαϊκής μουσικής.

Ο συνοδευτικός χαρακτήρας που έχει η κιθάρα στην λαϊκή μουσική έχει συμβάλλει στο μύθο, που για τον πολύ κόσμο αλλά ακόμα και για μουσικούς οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικό περιβάλλον εκπαίδευσης, ώστε να θεωρείται ως ένα εύκολο και χωρίς δεξιοτεχνικές απαιτήσεις όργανο. Ο μύθος αυτός καταρρίπτεται θεαματικά από την εξαιρετική δουλειά του λαϊκού κιθαρίστα Δημήτρη Μυστακίδη σε ένα CD με τίτλο «16 Ρεμπέτικα Τραγούδια Παιγμένα με Κιθάρα».

Η κιθάρα στα χέρια του Μυστακίδη γίνεται το όργανο ορχήστρα με εξαιρετικές δεξιοτεχνικές δυνατότητες. Συνοδεύει με συγχορδίες, κρατάει μπασογραμμή και στολίζει με κεντήματα σολιστικά. Εκτός από αυτό, τα επιλεγμένα κομμάτια δίνουν και ένα στίγμα των δρόμων που χρησιμοποιούνται στη λαϊκή μουσική συμβάλλοντας έτσι στο χτίσιμο μιας θεωρίας της λαϊκής μουσικής στην οποία ο Δημήτρης Μυστακίδης με την ιδιότητα του δάσκαλου στο ΤΛΠΜ είναι από τους πρωτεργάτες.

Γιατί η λαϊκή μουσική έχει ιδιαιτερότητες. Δανείζεται στοιχεία από τους εκκλησιαστικούς ήχους και τα μακάμ αλλά παίζει με συγκερασμένα όργανα και ζωντανούς ρυθμούς με ιδιαιτερότητες. Χρησιμοποιεί τρίφωνες και λιγότερο τετράφωνες αρμονίες της δυτικής μουσικής και αναπτύσσει φωνητικές μελωδικές γραμμές που παίζουν ανάλογα ανάμεσα στο συγκερασμένο και το ασυγκέραστο σύστημα. Έτσι οι κύριες βαθμίδες δεν οριοθετούνται μόνο στην I, IV, V του δυτικού μείζονα ή Im, IVm, V του ελάσσονα τρόπου αλλά καθορίζονται από τα κυρίαρχα τετράχορδα ή πεντάχορδα των λαϊκών δρόμων. Αποτέλεσμα να έχουμε κύριες βαθμίδες διαφορετικές όπως για παράδειγμα στο χιτζαζ [1] που οι σχέσεις των διαστημάτων είναι στο πρώτο τετράχορδο Η – 3 Η – Η και στο δεύτερο τετράχορδο Τ – Η – Τ- Τ και οι κύριες βαθμίδες είναι I II IVm VIIm.

Στα θετικά του CD και το ένθετο το οποίο περιλαμβάνει μια σύντομη αλλά κατατοπιστική εισαγωγή για την “λαϊκή κιθάρα στο αστικό τραγούδι” του Φραγκίσκου Α. Κουτελιέρη και τις σημειώσεις για το κάθε τραγούδι με τους δρόμους που χρησιμοποιούν. Οι φωνές των Μυστακίδη και Χρήστου Μαστέλου ουσιαστικές, δωρικές και με άποψη για αυτά που τραγουδάνε.

Το CD είναι μια παραγωγή του MUSIC CORNER του δισκοπωλείου που μας έχει συνηθίσει σε πολύ καλές παραγωγές και δίνει ένα ιδιαίτερο στίγμα στην ελληνική δισκογραφία όχι χωρίς κόστος όπως μπορούμε να καταλάβουμε μιας και ζούμε την πραγματικότητα της ελληνικής δισκογραφίας. Ευχάριστη έκπληξη και η τιμή των 13 ευρώ για ένα τόσο χορταστικό ακρόαμα. Μπράβο σε όλους τους συντελεστές.

2 απαντησεις στο “16 Ρεμπέτικα Τραγούδια με Κιθάρα”

Αφήστε μια απάντηση